Юнкер написав Путіну: пропонує співпрацю з Євразійським союзом – Reuters

Четвер, 19 листопада 2015, 20:17

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер написав листа президенту РФ Володимиру Путіну, пропонуючи більш тісні торговельні зв’язки між ЄС і Євразійським економічним союзом (ЄАЕС) у разі дотримання перемир’я в Україні.

На лист, який був написаний після саміту "Великої двадцятки" в Туреччині посилається агенція Reuters.

У листі Юнкер підкреслює важливість хороших відносин з Москвою, "які, на мій жаль, не могли розвиватися протягом минулого року".

За його словами, він звернувся до чиновників Єврокомісії вивчити можливості зближення ЄС і ЄАЕС.

"Рішення щодо цього залежить від держав-членів ЄС і воно має бути синхронізоване з виконанням мінських домовленостей", - написав Юнкер.

Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що здивований появою подібного листа і сказав, що в ньому не відображена позиція держав-членів і жодним чином не згадані санкції, введені через анексію Криму і дестабілізацію східної України.

Речниця Єврокомісії підтвердила, що Юнкер дійсно писав Путіну після того, як вони провели коротку розмову на саміті G-20, але зазначила, але сказав, що глава ЄК не брав на себе які-небудь зобов'язання в листі.

Слід зазначити, що висловлювання Юнкера цієї осені вже викликали суперечки. Зокрема він заявив, що нинішні відносини ЄС і РФ виглядають зовсім непривабливо (not sexy) і виступив до встановлення практичної співпраці з Росією.

Раніше ЗМІ повідомили, що Угода про асоціацію з Україною може стати предметом між інституційних переговорів ЄС-ЄАЕС. Однак джерела Європейської правди спростовували цю інформацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.