Сьогодні в Іспанії відбуваються парламентські вибори

Неділя, 20 грудня 2015, 10:20

В Іспанії сьогодні проходять загальнонаціональні вибори до двопалатного парламенту.

Парламентські вибори в Іспанії сьогодні проходять в атмосфері передчуття великих змін, пише El Mundo.

Як відомо, сьогодні іспанці оберуть 350 членів Конгресу депутатів (нижня палата), а також 208 сенаторів (верхня палата).

Виборчі дільниці відкрились о 10:00 за київським часом. Всього по країні буде відкрито майже 57,5 тис. виборчих дільниць.

Прохідний барʼєр для потрапляння партії в парламент становить 3%.

Як відзначає видання, під час цьогорічних виборів, вперше за останні 30 років традиційним, консервативній Народній партії (НП) Маріано Рахоя та Іспанській соціалістичній робочій партії (ІСРП) Педро Санчеса серйозну конкуренцію складають дві молоді партії.

Мова йде про ліву "Подемос" ("Ми можемо") Пабло Іглесіаса і центристську "Громадяни" Альберта Рівери.

Понад те, попередні соціологічні дослідження показують ймовірність того, що чотири політичних сили на національному рівні наберуть більше 15% голосів.

Четвірка основних конкурентів виглядає наступним чином - НП може розраховувати в даний час на 26,5% голосів потенційних виборців. За нею йдеть ІСРП з 21,7%, "Громадяни" перебувають на третій сходинці з 18,6%, на четвертій розмістився "Подемос" з 17%.

Таким чином, по суті, фахівці очікують падіння фактичної двопартійної системи Іспанії.

Згідно з законодавством країни, партія, що перемогла на виборах, отримує право сформувати уряд, а її лідер стає прем'єр-міністром.Такі політичні зміни в країні відбуваються на тлі серйозної економічної кризи, регулярних корупційних скандалів  та зростаючого сепаратизму Каталонії.

Нагадаємо, 9 листопада парламент Каталонії ухвалив резолюцію про незалежність від Іспанії.

Конституційний суд Іспанії своїм рішенням від 2 грудня відхилив декларацію про незалежність Каталонії і визнав, що вона суперечить конституції країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.