В ОБСЄ розчаровані безрезультатною міністерською зустріччю у Белграді

Середа, 9 грудня 2015, 11:19

Голова Парламентської асамблеї ОБСЄ з демократії, прав людини і гуманітарних питань Ізабель Сантос висловила глибоке розчарування у зв'язку з нездатністю урядів домовитися щодо рішень чи заяв щодо заохочення прав людини під час недавнього засідання Ради міністрів ОБСЄ у Белграді.

Про це йдеться у заяві, текст якої має у розпорядженні "Європейська правда".

"Про що це говорить, коли більше 40 міністрів закордонних справ і сотні дипломатів високого рівня зібралися разом, щоб вжити заходів щодо нагальних завдань і не можуть домовитися ні слова про права людини? Це говорить, що обивательські політичні інтереси занадто часто замінюють загальні зобов’язання. Це означає, що ОБСЄ, яка першою визнала права людини як основу загальної безпеки, створює перешкоди для повної реалізації її основоположних принципів", - сказала Сантос.

Сантос відзначила, що на зустрічі дипломатів у Белграді 3-4 грудня розглядали широке коло питань щодо прав людини, у тому числі з попередження тортур, безпеки журналістів, створення національних установ з прав людини, свободи зборів і асоціації, нетерпимості стосовно християн і мусульман, міжконфесійного діалогу і свобод в цифрову епоху. Жоден з цих пунктів не був прийнятий.

Читайте також: ОБСЄ: крок до знищення. Росія та Захід зійшлися в битві за безпекову організацію

"Коли тортури як і раніше існують, коли активісти і журналісти залишаються у в'язниці за свою роботу, і коли меншини щодня стикаються з дискримінацією, як наші лідери виправдовують тишу цієї групи? У деяких країнах йде боротьба за права людини і ОБСЄ продовжує докладати зусилля на цьому фронті, але у нас є проблема, коли самі кричущі правопорушники можуть використовувати своє вето, щоб тримати більшість заручників і уникнути відповідальності", - заявила вона.

Щорічна міністерська рада ОБСЄ, куди входять міністри закордонних справ та делегації від 57 країн-учасниць ОБСЄ, є організацією найвищого рівня, яка регулярно проводить форуми для прийняття рішень. Рішення і декларації мають отримати підтримку делегатів для того, щоб бути прийнятими.

Як повідомлялося, міністерська конференція ОБСЄ у Белграді змогла ухвалити лише тематичні декларації, але так і не узгодила підсумкове рішення.

Крім того, російська делегація заблокувала ухвалення основних підсумкових документів 22-ї ради міністрів ОБСЄ, серед них і декларація щодо моніторингової місії на Донбасі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: