Міністерська зустріч ОБСЄ завершилася без підсумкового документа: "зараз відкрита криза"

Субота, 5 грудня 2015, 08:15

В ніч на суботу в Белграді завершилася міністерська конференція ОБСЄ, яка змогла ухвалити лише тематичні декларації, але так і не узгодила підсумкове рішення.

Про це повідомили на прес-конференції в Белграді генсек організації Ламберто Заньєр та чинний головуючий, глава МЗС Сербії  Івіца Дачич, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми доклали багато зусиль, щоби досягти консенсусу по багатьох питаннях. Але в деяких питаннях це було неможливо", - зазначив Дачич. За його словами, були узгоджені декларації із засудження тероризму, щодо обігу наркотиків, протидії екстремізму та заява щодо придністровського процесу "5+2".

Жодне рішення щодо України ухвалене не було.

"Зараз відкрита криза, конфлікт. І якби ми погодили спільну заяву – це означало би, що ми вирішили проблему", - заявив Заньєр.

"Те, що у нас проблеми з формальною частиною (ухваленням підсумкового рішення) – це наслідок того, що ми працюємо в атмосфері недовіри. Ми повинні почати з примирення", - наголосив він.

Водночас, він вважає, що попри кризу в ОБСЄ цей формат є потрібним: "Не варто концентруватися на формальній стороні – результатах, рішення. Найголовніше відбувалося в коридорах, на полях зустрічі".

Раніше український міністр Павло Клімкін заявляв, що ОБСЄ - в глибокій кризі, не може навіть погодити декларацію за підсумками своєї зустрічі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.