ЗОНА ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНА-ЄС ПОЧАЛА ДІЯТИ з 1 січня 2016 року

П'ятниця, 1 січня 2016, 09:19

1 січня 2016 року розпочалося тимчасове застосування торговельної частини Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Розділ "торгівля та питання пов’язані з торгівлею" мав розпочати дію ще наприкінці 2014 року, але через протидію Росії його запуск було відкладено для проведення тристоронніх консультацій.

Як відомо, переговори не дозволили РФ досягти мети – глибока та всеохоплююча ЗВТ розпочала застосовуватися у незмінному вигляді, а Україна не відмовилася від впровадження норм та стандартів ЄС у національне законодавство.

Угода про асоціацію Україна-ЄС передбачає не лише обнуління митних ставок у двосторонній торгівлі – Україна також має провадити європейські технічні стандарти, фітосанітарні правила, інші регуляції, що стосуються безпечности промислової та харчової продукції.

Фактичне виконання ЗВТ – зміна законодавства – має тривати до 10 років, причому критичною буде робота уряду та парламенту в перші роки роботи ЗВТ.

З 1 січня 2016 року набуває чинності торгова частина Угоди про асоціацію між Україною та Європейським СоюзомЗ 1 січня...

Опубліковано European Union in Ukraine 31 грудня 2015 р.

"Щойно ЗВТ набуде чинності, з обох сторін відбудеться взаємне відкриття ринків для товарів і послуг на основі передбачуваних й обов’язкових для виконання торговельних правил, що створить нові можливості для компаній, інвесторів, споживачів і громадян України та ЄС.

Завдяки подальшому наближенню нормативно-правової бази України до законодавства Європейського Союзу ПВЗВТ забезпечить стандарти вищої якості продукції та посилить рівні захисту споживачів і довкілля", - йдеться в дописі представництва ЄС в Україні.

Про початок виконання торговельної частини Угоди читайте також у статті на ЄвроПравді "Україна та ЄС офіційно розпочали вільну торгівлю. Що це означає?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.