Президентом Португалії став консерватор Марсело Ребело де Соуза

Понеділок, 25 січня 2016, 07:46

Новий президентом Португалії став Марсело Ребело де Соуза, якого підтримали Соціал-демократична партія Португалії та Народна партія.

Як пише Publico, перемога де Соузи не стала несподіванкою для більшості оглядачів.

Марсело Ребело де Соуза був обраний президентом за результатами першого туру, набравши близько 52% (два з половиною мільйони - ред.) голосів виборців.

Несподівакною для багатьох став результат Марії де Белем , якій пророкували третє місце (вона стала четвертою з 4,24% голосів виборців) третій результат Маріса Матіаса, якого підтримував лівий блок і який набрав 10,13%.

Незалежний кандидат, португальський професор психології і педагогіки Антоніу Сампайо да Нова став другим з показником  22,89% голосів виборців.

Відзначимо, новообораний глава держави змінить на цій посаді У Анібала Каваку Сілви, який обіймав цю посаду з 2006 року два терміни поспіль.

Слід зазначити також, що вперше на виборах в Португалії незалежний кандидат отримав такий високий результат.

Нинішній президент Каваку Сілва вже привітав свого наступника і побажавши йому успіхів у здійсненні необхідних для країни реформ.

У першому турі виборів балотувалися 10 кандидатів. Явка на виборах, за попередніми даними, становила 52%.

Пост президента країни здебільшого є представницьким, глава держави має право вето, а також повноваження розпускати парламент у випадку кризи та оголошувати нові вибори.

Марсело Ребело де Соуза раніше обіцяв, що в разі перемоги зробить все можливе, щоб забезпечити стабільність уряду. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: