США та РФ оприлюднили заяву з умовами припинення вогню в Сирії

Понеділок, 22 лютого 2016, 20:56

Сполучені Штати Америки та Російська Федерація оприлюднили спільну заяву щодо припинення вогню в Сирії із 27 лютого.

Текст розміщений на сайті Державного департаменту США.

"Загальнонаціональне припинення військових дій стосується усіх сторін, які в даний час беруть участь у військових або напіввійськових бойових діях проти будь-яких інших сторін, окрім "Ісламської держави", "Джабхат Аль-Нусра" або інші терористичних організацій, визначених Радою Безпеки ООН", - йдеться у повідомленні.

Згідно із документом, усі збройні формування, які мають бажання долучитися до мирного процесу, повинні до 12:00 за місцевим часом 26 лютого подати відповідні звернення представникам США або Росії.

Серед інших умов припинення вогню називаються припинення атак нападу з будь-якої зброї, включаючи ракети, міномети і протитанкові керовані ракети; доступ гуманітарним установам до всіх кризових регіонів; пропорційне використання сили (тобто не більше, ніж потрібно для усунення безпосередньої загрози) і тільки в разі самооборони.

Як повідомлялося, мирні переговори щодо Сирії не відновляться в Женеві 25 лютого, як планувалося раніше, після того, як Туреччина активізувала транскордонні обстріли території, де переважно проживають курдські повстанці.

12 лютого під час переговорів контактної групи по Сирії в Мюнхені досягнуто домовленість  про припинення бойових дій в країні через тиждень, але реального припинення вогню не відбулося. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.