Лідера ультраправої партії Нідерландів судять за пропаганду дискримінації

П'ятниця, 18 березня 2016, 13:14

Голландський політик Гірт Вілдерс, який є керівником ультраправої "Партії за свободу", постав перед судом за пропаганду ненависті і дискримінації стосовно марокканських меншин, які становлять близько 2% населення країни.

Про це повідомляє Reuters.

Вілдерс привернув увагу прокуратури своїми постійними гаслами "менше марокканців" під час проведення передвиборної кампанії в 2014 році.

"Свобода вираження думок не є абсолютною, вона пов'язана з обов'язками і відповідальністю не налаштовувати групи людей один проти одного. Расизм і ненависть до іноземців є прямим порушенням основ свободи, демократії і верховенства закону ", - заявив у суді прокурор.

На одному із мітингів Вілдерс спитав прихильників, чи хочуть вони бачити у країні більше або менше марокканців, змушуючи повторювати: "Менше! Менше! Менше!". В ефірі одного з телеканалів він назвав марокканців "нікчемами".

Політик, партія якого тримає безумовне лідерство в опитуваннях серед голландців, але поки ніколи не була при владі, заперечує свою провину.

Вілдерс заявив, що судовий процес є політично мотивованим і що його коментарі перебувають під захистом права на свободу слова.

"Ніхто не змусить мене замовкнути про марокканців. Ніякі терористичні загрози... ні один суддя. Ніхто", - написав він у Твіттері минулого тижня.

Вілдерс знаходиться під цілодобовою охороною з 2004 року після вбивства Тео Ван Гога, який зняв фільм із критикою ісламу.

Якщо Вілдерса визнають винним, він може на рік сісти у в'язницю, або йому загрожуватиме штраф на суму до 7400 євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: