У Латвії порахували збитки від окупації СРСР: економіка втратила €185 млрд

Понеділок, 18 квітня 2016, 13:56

Приблизний збиток, завданий економіці Латвії в ході окупації СРСР, становить 185 мільярдів євро.

Про це заявила в понеділок, 18 квітня, представник спеціально створеної для підрахунку цих цифр комісії Рута Паздере, повідомляє видання Delfi.

Крім цього, демографічні збитки вимірюються декількома десятками мільярдів, приблизно на стільки ж завдано шкоди довкіллю.

Комісія, яка займається підрахунком збитків, заподіяного Латвії окупаційним режимом СРСР була створена 11 років тому. У 2009 році комісія була позбавлена фінансування і припинила роботу до 2014 року.

Комісія розробила стратегічний план, який містить 40 напрямів діяльності, розділених на кілька великих блоків. Це шкода, заподіяна в роки окупації економіці Латвії, демографічні втрати — підрахунок числа людей, які були депортовані до Росії або виїхали на Захід. Також узагальнюється вплив окупації на культуру, релігію і природу Латвії, розраховуються втрати, які Латвії заподіяли радянські військові бази.

Як повідомлялося, міністри юстиції Естонії, Латвії і Литви 5 листопада 2015 року у Ризі підписали меморандум про співпрацю, в якому узгоджені дії по пред'явленню Росії вимог щодо відшкодування за радянську окупацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.