Екс-генсек НАТО: РФ сьогодні небезпечніша за Радянський союз

Четвер, 16 квітня 2015, 09:55

Навіть в радянські часи не було настільки частих нагадувань про можливість використання ядерної зброї, тому нинішня Росія небезпечніша за Радянський союз.

Так вважає колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, пише Newsweek.

"Навіть за радянських часів вони не наважувалися говорити про ядерний конфлікт. Тепер ми бачимо відкрите обговорення. У цьому відношення Росія сьогодні є не безпечнішою за Радянський союз. СРСР був більш передбачуваний ніж нинішнє керівництво РФ", - сказав він.

Вже зараз, за його словами, Росія втягнула до "гібридної війни" всю Європу, намагаючись дестабілізувати її зсередини.

"Росія використовує поєднання звичайної війни з більш витонченою пропагандистською кампанією дезінформації, в тому числі використовуючи свій фінансовий вплив на країни НАТО", - зазначив Расмуссен.

Зокрема, він згадав ультраправі і крайні ліві сили в Європі які симпатизують Путіну.

Хоча Расмуссен вважає, що в осяжному майбутньому НАТО "залишатиметься наріжним каменем європейської безпеки", він додає, що існує потреба в еволюції. Він припускає, що НАТО має переглянути природу того, що альянс вважає актом агресії і включити в це поняття гібридні загрози.

"Очевидно, що Захід не має бути наївним. Необхідно посилити методи боротьби проти гібридних загроз. Потрібно більше інвестицій в кібербезпеку, краще фінансування розвідки, краща координація між союзниками", - наголосив екс-генсек НАТО.

Як відомо Андерс Фог Расмуссен очолював Північноатлантичний альянс з 2009 по 2014 рік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.