США зняли ембарго на постачання зброї до Вʼєтнаму

Понеділок, 23 травня 2016, 11:18

Президент Барак Обама оголосив, що США повністю скасовують заборону на продаж озброєння та військової техніки для В'єтнаму.

Про це він заявив на спільній прес-конференції з президентом В'єтнаму Чан Дай Куангом, повідомляє CNN.

Обама заявив, що скасування заборони на постачання смертельної зброю є частиною налагодження більш глибокої співпраці з В'єтнаном у сфері оборони і відкинув припущення, що воно спрямоване на протидію зростанню військового потенціалу Китаю.

"Головним було бажання продовжити нормалізацію відносин між США і В'єтнамом і покінчити з забороною, яка була запроваджена через ідеологічні розбіжності між нашими країнами", – підкреслив він.

Як відомо, не дивлячись на те, що В'єтнам і Китай є сусідами, які поділяють комуністичну ідеологію, Китай наполегливо стверджує своє домінування в регіоні Південно-Китайського моря, що викликає роздратування В'єтнаму та інших південно-східних азіатських сусідів і викликає стурбованість на міжнародному рівні.

США ухвалили рішення про скасування ембарго, не дивлячись на складну ситуацію із захистом прав людини у Вʼєтнамі.

Додамо, що у 2014 році США послабили обмеження на заборону постачання зброї, яка була запроваджена під час війни у В'єтнамі.

Обама також подякував В'єтнаму за його постійну допомогу у вирішенні того, що він назвав "важкою спадщиною війни".

Президент США мав на увазі спроби знайти ветеранів, зниклих безвісти під час бойових дій, розмінування територій та боротьбу з наслідками застосування так званого "Агенту Оранж", гербіцидів, які США використовували під час війни у Вʼєтнамі для знищення листя в джунглях, щоб покращити видимість для своєї авіації.

Складники "Агенту Оранж", як виявилося пізніше, викликають мутації та незворотні зміни в організмі людей, які контактували з хімікатами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.