Туреччина не виконала 8 умов для безвізового режиму - ЗМІ

Вівторок, 3 травня 2016, 14:56

Туреччина не виконала 8 з 72 необхідних вимог для запровадження безвізового режиму з ЄС.

Про це йдеться в доповіді Єврокомісії, яку отримало в своє розпорядження видання Financial Times.

Найбільш важливою невиконаною вимогою залишається перегляд закону "Про боротьбу з тероризмом і організованою злочинністю" з метою захисту фундаментальних прав.

"Турецька влада повинна вжити узгоджених зусиль, щоб вирішити це питання без зволікання", - йдеться в повідомленні.

У доповіді наголошується, що Анкара повинна "привести турецьке законодавство про боротьбу з тероризмом" у відповідність із законодавством ЄС та директивами Ради Європи, зокрема, "про пропорційність дій".

Анкару також закликають створити незалежну комісію, щоб перевірити "можливі порушення прав людини правоохоронними органами".

"Комісія визнає значний прогрес, досягнутий владою Туреччини досі, і вона закликає її терміново нарощувати ці зусилля, щоб задовольнити всі вимоги для отримання візової лібералізації до кінця червня", - йдеться в доповіді.

Чиновники ЄС попередили, що деякі формулювання в звіті, можуть бути змінені, перш ніж він буде представлений в середу.

Крім того, вони зауважили, що Анкара вжила вчора нові заходи для вирішення одного з восьми критеріїв - дала дозвіл кіпрським громадян подорожувати в Туреччину без віз.

Як повідомлялося, Єврокомісія у травні може подати законодавчу ініціативу в Європарламент і Раду ЄС щодо надання Туреччині безвізового режиму з Євросоюзом.

Раніше президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Євросоюз не має наміру пом'якшувати вимоги до Туреччини для запровадження безвізового режиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.