МЗС Туреччини: ЄС повинен змінити свою риторику

Понеділок, 30 травня 2016, 11:05

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу вважає, що ЄС має змінити тональність своїх розмов з його країною та бачити в ній довгострокового партнера.

Про це повідомляє Anadolu.

За словами Чавушоглу, ЄС застосовує до Туреччини політику подвійних стандартів у питання лібералізації візового режиму.

Він зазначив, що навіть країни-члени ЄС не виконали всіх 67 критеріїв, що висуваються перед Туреччиною в якості умови для спрощення візового режиму. Більше того, є країни, які, не виконавши умови прикінцевих 23 і 24-го глав переговорів щодо вступу в ЄС, були прийняті до складу організації.

"Ми ж не хочемо повного членства? Мова йде лише про лібералізацію візового режиму. Подібне ставлення до країни, яка виконала таку кількість умов і демонструє рішучість в цьому напрямку неправильне і несправедливе", - сказав міністр.

Він також розкритикував позицію ЄС щодо обовʼязковості зміни антитерористичного законодавства Туреччини.

"На сьогодні Туреччина веде боротьбу з безліччю терористичних організацій. У подібній ситуації зміни законодавства з боротьби з тероризмом неможливі. Є відповідна дорожня карта, і ми готові її обговорювати", – підкреслив Чавушоглу.

За словами глави турецької дипломатії, в Євросоюзі повинні усвідомити, що в подібній формі говорити з Анкарою не можна.

"Точно так вони (ЄС) свого часу зробили з Україною, поставивши питання руба: Або Київ з ними, або ні. Також вони "морочать голову" Грузії. І що сталося в результаті? Втратили два регіони", - резюмував Чавушоглу. 

Раніше повідомлялося, що віце-прем'єр Туреччині Нуман Куртулмуш назвав ганьбою слова прем'єр-міністра Британії Девіда Кемерона про вступ країни до ЄС в 3000 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.