Польща поновила процедуру екстрадиції режисера Романа Поланскі до США

Вівторок, 31 травня 2016, 10:57

Польща відновила процедуру екстрадиції оскароносного режисера Романа Поланскі до Сполучених Штатів Америк, щоб він постав перед судом у справі 1977 року про зґвалтування.

Про це заявив міністр юстиції Збігнєв Зебро, повідомляє AFP.

За словами міністра, він звернеться до Верховного суду з вимогою скасувати попереднє рішення, що Поланскі не має бути виданий США.

У жовтні минулого року місцевий суд у місті Кракові постановив, що Поланскі не повинен бути відправлений в Сполучені Штати і прокурори погодилися із цим рішенням.

Краківський суд різко розкритикував початкове розслідування у США, заявивши, що американські судді і прокурори грубо порушили "правила справедливого судового розгляду".

Один з адвокатів Поланскі тоді сказав, що рішення "закінчує юридичні справи" проти 82-річного режисера.

В той же час міністр юстициії Польщі описав назвав рішення "дивним" і оголосив про перегляд рішення.

Поланскі досі розшукують США за зґвалтуванні неповнолітньої дівчини у 1977 році після фотосесії в Лос-Анджелесі. Їй було на той момент 13 років, Поланскі було 43.

Він визнав себе винним у незаконному сексі з неповнолітньою, уникнувши суду, а потім втік з країни, побоюючись тривалого вироку.

82-річний режисер має французьке і польське громадянство. Він живе у Франції, яка не видає своїх власних громадян, але працює в Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.