Український Euronews може припинити мовлення – ЗМІ

Четвер, 7 липня 2016, 10:07

Українська служба Euronews може зникнути з ефіру через борги і непорозуміння з українськими партнерами.

Про це пише Deutsche Welle.

"Після Євромайдану Euronews змінив партнера в Україні, а цього року взагалі може припинити мовлення українською", – йдеться у публікації видання.

Як відомо, від України до складу акціонерів каналу, який налічує  21 медіаорганізацію, входила Національна телекомпанія України (НТКУ), яка у вересні 2005 року придбала один відсоток акцій. Варто відзначити, що Euronews лише частково фінансується за рахунок реклами, існування його мовних служб залежить також від щорічних ліцензійних та членських внесків.

Так, функціонування української редакції Euronews щороку обходилося НТКУ приблизно у 5,5 мільйона євро. На 2014 рік НТКУ вже заборгувала Euronews за ліцензійною угодою приблизно 11 мільйонів євро.

Новий генеральний директор компанії Зураб Аласанія, який прийшов на своб посаду у 2014 році, хотів позбутися фінансового тягаря і 2015 році не продовжив контракт з Euronews, "щоб не накопичувати борги".

Також він наголосив на тому, що 2010 року контракт між НТКУ та Euronews було укладено на шість років, з порушенням законодавства, адже державні установи не мають права укладати угоди більш ніж на рік.

Зараз між НТКУ та Euronews триває судовий процес. Європейський канал хоче стягнути з НТКУ заборгованість, а НТКУ подала зустрічний позов про визнання договору від 2010 року недійсним через порушення чинного законодавства.

Відтак, у березні 2015 року партнером європейського каналу в Україні стала медіа-група Дмитра Фірташа Inter Media Group, яка в квітні того ж року отримала ліцензію на супутникове мовлення українського Euronews.

Сторони мали амбітні плани щодо розвитку проекту, які на сьогодні так і залишають лише планами.  

"Більше того, серед працівників української служби Euronews тепер ширяться чутки, що вже незабаром має розпочатися офіційна процедура ліквідації української редакції й до кінця року її співробітників звільнять", – наголошується у повідомленні Deutsche Welle.

Втім, у штаб-квартирі Euгonews не підтвердили, але й не спростували такі побоювання, натомість пообіцяли надати інформацію про долю української редакції тільки наприкінці року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.