ВР проголосувала закон про державну службу

Четвер, 10 грудня 2015, 12:17

За проголосував 261 депутат, передає "Українська правда".

За законом розділено політичні посади і посади державних службовців, обмежується політична діяльність державних службовців.

Вводиться посада секретаря міністерства, який опікуватиметься кадровими питаннями, буде відповідати за реформи.

Згідно із законом, набір кадрів відбувається лише через прозорі конкурси. Законом визначається процедура створення комісії, яка обиратиме державних службовців.

Крім того, представники громадянських об'єднань, наукових установ та інші експерти, які входять до складу конкурсної комісії, відтепер підпадають під дію закону про запобігання корупції, і повинні оприлюднювати свої декларації.

Також до закону внесені поправки, якими визначається, що керівник апарату ВР призначається та звільняється Верховною радою. Керівник апарату АП призначається та звільняється президентом.

Крім того, закон також враховує і заяву прем'єра про те, що фонд зарплат держслужбовців формується за рахунок коштів держбюджету та коштів, які надходять до Держбюджету в рамках програми ЄС щодо допомоги від міжнародних фінансових організацій, донорських установ.

Були кілька поправок, за які Рада не проголосувала. Спікер ВР Володимир Гройсман заявив, що їх "буде потрібно додатково врегулювати". В тому числі це стосується поправки щодо пенсій державних службовців, які мають стаж 10 і 20 років.

Закон вступає в силу з 1 травня 2016 року, а не з 1 січня, як планувалося спочатку.

Нагадаємо, ЄС погодився співфінансувати підвищення заробітної плати держслужбовцям після прийняття закону про держслужбу і відповідної стратегії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.