Верховна рада ухвалила закон про Нацкомісію з енергетики

Четвер, 22 вересня 2016, 12:52

Верховна рада проголосувала у другому читанні за законопроект "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг" №2966-д.

За документ проголосували 250 народних депутатів.

Ухвалення закону про НКРЕКП є однією з умов отримання від ЄС 600 млн євро макрофінансової допомоги.

Законом становлюється, що НКРЕКП є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, метою діяльності якого є державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Зокрема, у сфері енергетики НКРЕ здійснює моніторинг діяльності з виробництва, передачі, розподілу, постачання електроенергії; діяльності з транспортування, розподілу, зберігання, надання послуг установки LNG, постачання газу; діяльності з транспортування нафти, нафтопродуктів та інших речовин трубопровідним транспортом.

Ухвалити відповідний закон Раду закликали новий посол Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі, представники Європейського банку реконструкції та розвитку і посли країн "Великої вісімки".

До складу НКРЕКП будуть входити 7 осіб, включаючи голову. При цьому призначення на посаду члена регулятора здійснюється за результатами відкритого конкурсного відбору.

Організацію та проведення конкурсу здійснює Конкурсна комісія з відбору кандидатів на посади членів НКРЕКП. До складу Конкурсної комісії входять дві особи, яких визначає президент; дві особи, яких визначає ВР; і одна людина, визначена Кабміном за поданням Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Визначається, що термін повноважень членів регулятора становить шість років. При цьому забезпечується періодична ротація складу регулятора. Одна і та ж особа не може бути членом НКРЕКП більше двох термінів.

Народний депутат від БПП Мустафа Найєм на своїй сторінці у Facebook повідомив, що фракція "Батьківщина" провалила поправку до законопроекту, якою регулювався принцип і терміни ротації складу діючої комісії.

"Таким чином, Юлія Тимошенко власноруч продовжила контроль Петра Порошенка над енергорегулятором. І як наслідок - збереження енергетичних монополій, тарифи на тепло і газ", - написав він

Нагадаємо, у середу Комітет з питань ПЕК проголосував поправки про ротацію протягом 1,5 року членів НКРЕ.

Згідно з цією поправкою голову регулятора Дмитра Вовка, який до призначення на посаду працював менеджером кондитерської корпорації Roshen, неможливо буде звільнити ще 1,5 роки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.