Лідер виборів у Молдові пояснив заяву про "російський Крим" та хоче до Києва

Середа, 26 жовтня 2016, 11:32

Голова соціалістичної партії Молдови та лідер президентських перегонів на виборах, які мають відбутися 30 жовтня,  Ігор Додон у разі обрання президентом пообіцяв "ретельно обміркувати" визнання Криму російським та вважає за необхідне один з перших державних візитів здійснити до Києва.

Про це він розповів у інтерв’ю виданню "КоммерсантЪ".

Коментуючи проблему юридичного визнання Криму територією РФ, Додон відзначив, що у разі обрання президентом Молдови зробить все для того, аби унеможливити повторення подібної ситуації в його країні.

"Для мене як для політика важливо, щоб з помилок, які зробило керівництво України, ми отримали якийсь досвід і не повторювали їх. Якщо керівництво країни бере курс на боротьбу з етнічними меншинами, то відбувається те, що відбувається. Ми зробимо все можливе, щоб в Молдові це не повторилося", - відзначив він.

"Де-факто він (Крим) належить Росії. Це знає весь світ. Юридично це все ще не оформлено, дуже багато держав, більшість західного світу це не визнали. Але де-факто, скажемо чесно, Крим належить Росії", – вкотре наголосив він.

Втім, відповідаючи на уточнююче питання, про те, чи готовий він після обрання президентом Молдови повторити слова про те, що "Крим — це Росія", Додон відповів: "скажу, що де-факто (Крим належить Росії). Юридично ще не визнано".

Також Додон виявився неготовим дати однозначну відповідь на питання, чи буде він "ініціювати процедуру визнання Криму російським у разі обрання".

"Нам треба бути в хороших відносинах з нашими сусідами, тому це питання слід дуже ретельно обміркувати", – підкреслив він.

Лідер соціалістів наголосив, що у питання визнання Криму він буде керуватися в першу чергу інтересами Молдови.

"Якщо ми визнаємо Крим, чи не спричинить це визнання кимось Придністров'я? Мене це хвилює. Щоб у нас не сталося те ж саме з Придністров'ям. Давайте так: політик Ігор Додон вважає Крим де-факто російським. Після 31 жовтня поговоримо", – резюмував він.

Також молдовський політик наголосив на тому, що питання Криму  і Придністровʼя – це різні речі та висловив сподівання, що "Росія Придністров'я не визнає", як зробила це з Кримом.

Лідер президентських перегонів також поділився своїми планами щодо майбутніх перших візитів у якості голови держави.

Так, Додон у разі обрання президентом свій перший візит планує здійснити до Москви, другий до Брюсселя, третій до Бухареста, і потім хоче поїхати до Києва, адже Україна "теж сусід Молдови", з яким "треба мати добрі стосунки".

Раніше повідомлялося, що лідер президентської гонки Молдови, голова Партії соціалістів Ігор Додон напередодні виборів, що відбудуться 30 жовтня, заявив, що Крим належить Російській Федерації.

Детальніше про перебіг передвиборчих перегонів та про можливі наслідки виборів президента Молдови читайте в статті на ЄвроПравді: Лівий крен Молдови. Чи можливо зупинити друга Путіна на шляху до президентства

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.