Для ЄС важливо підтримання статусу України як транзитера газу - Могеріні

Вівторок, 15 листопада 2016, 10:48

У Європейському Союзі вважають стратегічно важливим підтримання статусу України як транзитера газу до Європи.

Про це заявила на прес-конференції у Брюсселі високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні, відповідаючи на запитання про ставлення до проекту "Північний потік-2".

"Рада ЄС чітко зазначила, а минулого разу ми мали висновки по енергетиці в Раді із закордонних справ, про те, що для нас стратегічно важливо, щоб Україна зберігала статус транзитної країни (для газу - Ред.)", - сказала вона.

"Це чітка та спільна позиція. Коли минулого разу в Раді висловлювали свою думку щодо цього питання, то це було дуже чітко та однозначно", - додала Могеріні.

Зазначимо, що "Північний потік-2" (Nord Stream 2) - це проект, який узгодили минулого року російський Газпром та кілька європейських енергетичних компаній. Як і нині діючий Nord Stream з Росії до Німеччини, він також, за задумом росіян, має проходити дном Балтійського моря. 

Частина країн ЄС виступають проти реалізації цієї інвестиції, наголошуючи, що вона буде означати зменшення енергобезпеки для Євроспільноти.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін у понеділок ввечері провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час якої заявив, що Україна може вести взимку несанкціонований відбір російського газу, призначеного для Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: