Через корупцію у держзакупівлях країни ЄС втрачають до €5 млрд щороку – ЗМІ

Понеділок, 21 листопада 2016, 12:26

Сфера держзакупівель в країнах ЄС є однією з найбільш корумпованих, через це щорічні перевитрати бюджетів країн Європи можуть сягати 5 млрд євро.

Про це пише The Economist.

"Цей вид корупції (у сфері держзакупівель – ред.) є однією з причин, чому європейці все більше обурюються поведінкою правлячих еліт в Європі", – пише видання.

За даними європейської електронної бази тендерів, десять років тому, у 2006-му 17% конкурсів на держзакупівлі в країнах ЄС мали лише одну заявку. При цьому ця цифра зросла до 30% у 2015 році. Дані свідчать, що середня кількість пропозицій на державні тендери в ЄС зменшилася з п'яти до трьох.

Експерти бачать скорочення числа претендентів на тендер як тривожний знак, що свідчить про зростання рівня корупції у цій сфері.

"Ризик зростає ще більше через величезний розмір європейського ринку урядових закупівель. В цілому, у 2015 році країни ЄС витратили 1,9 трлн євро на держзакупівлі, що становить приблизно п'яту частину ВВП країн ЄС", – наголошується у статті видання.

За інформацією бази, в країнах ЄС на тендери на суму менше 10 мільйонів євро надходить в середньому шість заявок, у той час як до тендерів вартістю €40-50 млн залучається в середньому чотири заявки. Уряду також дають претендентам все менше часу, що зменшує кількість учасників.

Однією з причин зниження конкуренції у держзакупівлях є так звана "м'яка корупція", за якою тендерами маніпулюють для того, щоб укладати контракти з визначеними фірмами при цьому не порушуючи законів.

"Уряди можуть віддати перевагу місцевим фірмам перед іноземними конкурентами, або вказати вимоги, яким відповідає лише один претендент", - відзначає The Economist.

Найбільш кричущим прикладом такого підходу став тендер у Словаччині.

Тоді, у 2007 році, міністерство будівництва країни оголосило тендер на контракт з надання юридичних і рекламних послуг в 120 млн євро з фондів ЄС. Щоб бути впевненим у перемозі "правильної компанії", міністерство розмістив оголошення лише на інформаційній дошці в коридорі однієї з будівель відомства.

Найгірші проблеми з корупцією у сфері держзакупівель у так званих  нових членів ЄС.

"У багатьох колишніх комуністичних країнах один учасник конкурсу є не винятком, а правилом", – йдеться у статті. Найгірша ситуація у цьому контексті в Хорватії, де у 2015 році 43% державних контрактів були реалізовані на конкурсах, де був заявлений лише один учасник.

Наслідки від обмеження конкуренції у сфері держзакупівель складно підрахувати.

В одному з досліджень компанії PwC підраховано, що через зниження конкуренції у цій сфері перевитрати державних бюджетів країн ЄС становлять від 2% до 15% вартості робіт та послуг.

Аналітики компанії RAND підрахували, що перевитрати через корупцію у сфері держзакупівель в ЄС становлять щонайменше 5 млрд євро на рік.

При цьому, як зазначає видання, "національні уряди, здається, абсолютно не турбуються про нерозумні витрати грошей з Брюсселя, тоді як витрати з коштів власних платників податків контролюють набагато ретельніше".

"Європейська інтеграція була покликана сприяти суспільній інтеграції і зростанню конкуренції. В деяких випадках, це, здається, призводить до протилежних наслідків", - резюмує видання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.