Нідерланди пропонують ЄС призупинити переговори про вступ Туреччини

П'ятниця, 2 грудня 2016, 15:26

Уряд Нідерландів докладає зусиль, щоб переконати країни Євросоюзу заморозити переговори про вступ Туреччини, підвищуючи перспективи прийняття такого рішення на саміті ЄС через два тижні.

Про це повідомляє EurActiv із посиланням на інформацію кількох дипломатів.

Нідерланди пропонують, щоб ЄС розглянув питання про призупинення процесу приєднання на шість місяців на знак протесту проти репресій президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана після спроби державного перевороту в липні.

Це питання обговорювалося на щотижневій нараді послів ЄС в Брюсселі. Напередодні саміту ЄС 15 грудня будуть проведені подальші консультації.

Минулого тижня Європарламент вже закликав призупинити переговори з Туреччиною, які де-факто і так вже не проводяться кілька місяців.

Однак, офіційно Єврокомісія і більшість членів ЄС, в тому числі Німеччина, досі заявляли, що вважають за краще зберегти діалог з Туреччиною, незважаючи на стурбованість з приводу порушень прав людини.

Але дипломати кажуть, що втручання Нідерландів, одного із засновників ЄС, додала істотної ваги пропозиції про офіційне призупинення переговорів, за яку також виступає Австрія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.