Єврокомісія пропонує модернізувати угоду про Митний союз з Туреччиною

Середа, 21 грудня 2016, 14:35

Європейська комісія звернулася до Ради ЄС з тим, аби отримати схвалення на початок переговорів з Туреччиною щодо оновлення існуючої вже 20 років угоди про Митний союзі між Туреччиною та ЄС.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

"Модернізація Митного союзу має покращити поточні торгові відносини між ЄС та Туреччиною і принести економічну вигоду обом партнерам", – йдеться у прес-релізі ЄК.

В Єврокомісії зазначають, угода про Митний союз між Туреччиною та ЄС, яка набула чинності у 1996 році все менше відповідає на виклики сучасності.

"Модернізація і розширення Митного союзу може відкрити додаткові можливості для компаній ЄС в агропродовольчому секторі та секторі послуг на ринку державних закупівель", – наголошують у прес-службі Єврокомісії.

При цьому в ЄК наголошують, невід’ємним елементом нових домовленостей між ЄС та Туреччиною має стати "повага до демократії та принципів верховенства права".

В ЄК відзначили також, що Туреччина є 5-м найбільшим партнером ЄС у торгівлі товарами.

"Обсяг двосторонньої торгівлі товарами збільшився більше ніж в чотири рази з 1996 року і на даний момент становить 140 млрд євро щорічно. При цьому ЄС має позитивне сальдо в розмірі 17 мільярдів євро", – відзначили у прес-службі.

Варто також долати, що для Туреччини ЄС є найважливішим торговим партнером, на нього припадає 41% від зовнішньоторгового обороту Туреччини.

Більше того, дві третини прямих іноземних інвестицій до Туреччини надходять саме з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.