У антитерористичній службі ФРН не вважали тунісця Амрі здатним до теракту

Четвер, 29 грудня 2016, 14:18

Німецькі експерти в антитерористичній службі не вважали тунісця Аніса Амрі здатним вчинити теракт, хоча він був відомим ісламістом.

Про це повідомляє AFP.

За кілька хвилин до того, як Амрі, як вважають, здійснив наїзд викраденою вантажівкою на Різдвяний ярмарок в Берліні, він надіслав смс.

"Брате мій, все добре, з волі Божої. Я зараз в машині, помолися за мене мій брате, помолися за мене", - написав він.

Видання Sueddeutsche Zeitung Daily повідомляє, що смс та селфі, зняте в кабіні вантажівки, ймовірно, були відправлені 40-річному тунісцю, який був затриманий в Берліні в середу.

Слідчі, які виясняють, чи були в Амрі спільники, заявляють, що затриманий напередодні тунісець міг бути причетний до нападу.

"У антитерористичній службі мають докладне досьє на Амрі. Вони знали про його зв'язки із радикальною ісламістською мережею в Німеччині та про його пошуки в онлайн інструкції зі створення саморобних бомб", - повідомляє видання.

Остання версія файлу щодо Амрі, де йшлося про те, що він мав вісім різних ідентичностей, була оновлена 14 грудня, за п'ять днів до того, як було здійснено теракт.

Тим не менш, за восьмибальною шкалою оцінки потенціалу людини щодо загроз, де "один" бал є високою загрозою, експерти у боротьбі з тероризмом поставили йому "п'ять" балів.

Видання зазначає, що експерти вважали "можливим, але малоймовірним" терористичний напад зі сторони Аніса Амрі.

Нагадаємо, внаслідок наїзду вантажівки в натовп людей на різдвяному ярмарку в Берліні ввечері 19 грудня загинули щонайменше 12 осіб, ще 49 людей отримали поранення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.