Україна не зачитуватиме в Радбезі скорботну заяву щодо Чуркіна – джерело

Вівторок, 21 лютого 2017, 14:26

Українська сторона зведе до мінімуму свою роль у виконанні формальностей, що пов’язані з висловленням співчуття через смерть представника РФ в ООН Віталія Чуркіна.

Про це розповіли "Європейській правді" джерела в дипломатичному корпусі.

"Україна як голова Радбезу не буде зачитувати "теплі і ніжні" слова про Чуркіна. Мінімального протоколу уникнути не вийде, але, сподіваюсь, всі розуміють, що (Україна діятиме) не в національній якості", – сказав один зі співрозмовників, реагуючи на заклики, висловлені Європравдою в колонці "Скорбота за кремлівським Геббельсом"

Зокрема, Україна не зачитуватиме заяву з сайту РБ ООН, присвячену цьому питанню.

Уникнути цього дозволить нижчий статус заяви – на сайті Радбезу оприлюднена "заява для преси", а не "заява Радбезу". "Заяви для преси не потрібно зачитувати, і ми не будемо це робити", – пояснив інший дипломат.

На засіданні Радбезу, яке почнеться о 17 годині за київським часом, Україна офіційно повідомить про смерть Чуркіна, після чого члени РБ підведуться для хвилини мовчання. Також існує можливість, що представники окремих країн висловляться з цього приводу. Ухвалення будь-якого рішення або формального обговорення протоколом не передбачено.

Співрозмовники "Європейської правди" підкреслили важливість даної позиції української сторони.

Україна головує в РБ ООН в лютому 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.