У партії Меркель закликають ЄС захистити Центральноєвропейський університет

Вівторок, 4 квітня 2017, 10:58

Голова комітету Бундестагу із зовнішньої політики Норберт Реттген закликав Європейський Союз не допустити запланованого урядом Угорщини закриття Центральноєвропейського університету в Будапешті (CEU).

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Законопроект уряду Віктора Орбана - цілеспрямована спроба витіснити з політичних міркувань з Угорщини Центральноєвропейський університет як визнану в світі наукову установу", - сказав Реттген.

За його словами, задум угорського уряду є "державним нападом на наукову свободу". Реттген відзначив, що відповідним органам ЄС, а також іншим країнам-членам Євросоюзу слід чинити "рішучий опір" цьому.

"Прем'єрові Угорщини Віктору Орбану треба показати, що ЄС - це спільнота, яку вирізняють основні права громадян та принцип правової держави", - сказав він.

Нагадаємо, влада Угорщини просуває законопроект, спрямований проти фінансованих з-за кордону навчальних закладів. Центральноєвропейський університет вважає, що такі дії спрямовані на закриття навчального закладу.

У Будапешті в неділю тисячі людей вийшли на вулиці на підтримку CEU, заснованого у 1991 році мільярдером Джорджом Соросом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.