Національній телекомпанії Боснії загрожує закриття через спір у парламенті

Середа, 14 червня 2017, 17:57

Національній телекомпанії Боснії (BHRT) загрожує закриття, якщо етнічно розділені політики не зможуть домовитися про те, як фінансувати ЗМІ.

Про це заявив генеральний директор телекомпанії, повідомляє Reuters.

До сих пір BHRT фінансувалася ліцензійними платежами і щомісячними абонентськими платежами, але перерахунок коштів призупинився через суперечку серед боснійських мусульман, сербів і хорватів в парламенті Сараєво. Проміжний 6-місячний термін фінансування закінчується 30 червня.

У Раді Європі вже попередили, що закриття BHRT стане серйозною перешкодою в зусиллях щодо об’єднання різних етнічних груп. Колапс BHRT також може відкинути назад перспективи балканської країни щодо вступу в Європейський Союз.

"Ідея майбутнього держави-члена Європейського Союзу без державних ЗМІ немислима", - сказав депутат Європарламенту Крістіан Дан Преда, маючи на увазі амбіції Боснії отримати статус кандидата в члени ЄС до кінця 2017 року.

Модель фінансування телекомпанії була створена ще у 90-х роках минулого століття, і через зростання числа кабельних провайдерів значно зменшилися надходження від абонентів.

Компанія має борг в 16 млн євро перед Європейським мовним союзом, підрядниками і співробітниками.

Застарілі закони про ЗМІ, які регулюють фінансування BHRT, потребують реформування, але хорватські і сербські депутати блокують зміни.

Хорватські депутати прагнуть змін відповідно до формату телевізійного каналу для хорватів, в той час як сербські депутати відкидають це як загрозу для сербської регіональної автономії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.