Польща планує стати повністю незалежною від газу з РФ через п'ять років

Понеділок, 7 серпня 2017, 11:34

Через п’ять років Польща буде значно менше залежати від поставок газу з РФ або й зовсім стане незалежною від російського блакитного палива.

Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв'ю російському виданню "Коммерсант".

"Зараз ми залежні від російського газу, але ми вже прийняли рішення про диверсифікацію поставок: ми побудували LNG-термінал і вже імпортуємо газ з інших регіонів - наприклад, з Катару або в перспективі зі США (якщо ціна нас влаштує)", - відзначив глава польського МЗС.

За словами Ващиковського, у червні Польща вже прийняли один танкер зі США і зараз очікує пропозицій американців за ціною. Також Польща підписала угоду з Данією і Норвегією про будівництво Baltic Pipe – газопроводу,  який повинен з`єднати газотранспортні системи Данії і Польщі.

"Це означає, що років через п'ять ми будемо як мінімум менш залежні від російського газу, а можливо, і зовсім незалежні від нього: третину наших потреб ми здатні покривати власним виробництвом, іншу третину ми розраховуємо отримувати через LNG-термінал і решту - по газопроводу з Норвегії", - сказав Ващиковський.

Глава МЗС Польщі підкреслив, що Варшава готова купувати газ з Росії – але за конкурентною ціною.

Він також відзначив, що Польща вважає газопровід Nord Stream 2 політичним інструментом та використовує можливості оскарження цього проекту в європейських судах. "Ми вітаємо санкції США щодо тих європейських компаній, які підтримають будівництво Nord Stream 2", - підкреслив Ващиковський. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.