Угорщина хоче, щоб Порошенко ветував освітній закон - посол

Четвер, 14 вересня 2017, 18:04

Угорщина пропонує президенту України Петру Порошенку не підписувати освітній закон через його мовні положення.

Угорську позицію щодо нового закону "Про освіту" на своїй сторінці у Facebook виклав посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень.

"Головною проблемою є те, що дотепер національні меншини України мали можливість на навчання рідною мовою від дитячого садку до університету, а у майбутньому можливість для цього буде тільки у дитячих садках та у перших чотирьох класах початкової школи", - відзначає дипломат.

Угорщина вважає, що закон обмежує отримання освіти рідною мовою, а це "загрожує збереженню ідентичності, культури, традицій угорської спільноти, а у довгостроковій перспективі сприяє асиміляції угорської меншини, в кінцевому результаті – її зникненню".

"Привід для дискусій надає розрізнення понять корінних народів та національних меншин, що дає можливість для суб’єктивних виступів. Тоді, коли закон надає можливість в якості мови ЄС, поряд з українською мовою, на вивчення деяких предметів і угорською мовою, відтак він тлумачить поняття цієї мови не в якості рідної мови меншини", - пише посол.

Угорщина наголошує, що мовні положення схваленого закону суперечать численним внутрішнім, двостороннім та міжнародним нормативно-правовим актам і зобов’язанням.

"Цим рішенням український законодавчий орган загалом ігнорує базові права на користування рідною мовою, включно на навчання рідною мовою близько 150-ти тисяч громадян, які вважають себе належними до угорської національності та їх спільноти", - відзначає дипломат.

"Він позбавляє корінну спільноту Закарпаття та її членів такого права, яким вони в якості меншини користуються вже близько століття, незалежно від державної приналежності цієї території, і яке всі інші, сусідні з Угорщиною країни, забезпечують для угорської спільноти, яка проживає на їх території", - додає Кешкень.

З огляду на все це, угорська сторона пропонує Президенту України не підписувати закон у цій формі, а повернути на доопрацювання Верховній Раді.

Як повідомляла "ЄвроПравда", глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції і Румунії підписали листа главі МЗС України, де висловили занепокоєння через новий закон про освіту.

У п'ятницю відбудеться зустріч із послами ЄС в Україні для роз'яснення їм деталей нового закону про освіту щодо мови навчання представників нацменшин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.