У п’ятницю послам країн ЄС роз'яснять положення нового закону про освіту

Середа, 13 вересня 2017, 12:22

У п'ятницю відбудеться зустріч із послами ЄС в Україні для роз'яснення їм деталей нового закону про освіту щодо мови навчання представників нацменшин.

Про це повідомив перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко перед засіданням уряду, передає УНІАН.

"Ми в п'ятницю зустрічаємося з усіма країнами, які зацікавлені, біля 12 години дня (в МЗС. – Ред.)",- сказав Пристайко.

Він уточнив, що на зустрічі буде більше ніж 5 послів, і що МЗС України отримало ноти від Угорщини, Румунії та Польщі. Дипломат додав, що послів України в Угорщині та Румунії викликали для надання пояснень.

Деякі країни вважають, що Україна має забезпечити навчання іноземними мовами, сказав Пристайко.

"Те, що ми взяли на себе зобов'язання - в загальному, це навчання мов, тобто ми готові надати можливість всім людям навчатися мові як такій. Це не означає, що ми маємо навчати цією конкретною мовою, умовно, географії, математиці, фізиці",- уточнив Пристайко.

Як відомо, 5 вересня Рада ухвалила закон про освіту, який розпочинає реформу освіти в Україні. Закон, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Раніше глава МЗС Павло Клімкін відреагував на критику схваленого закону "Про освіту" з боку сусідніх країн, запевнивши, що Україна гарантуватиме вільний розвиток мов національних меншин.

Нагадаємо, минулого тижня МЗС Угорщини розкритикувало ухвалений українським парламентом закон про освіту, наголошуючи, що він порушує права угорської меншини.

Румунія та Польща також заявили про свою занепокоєність у зв’язку з можливим порушенням прав національних меншин.

Президент Молдови Ігор Додон закликав Україну відмовитися від "несправедливого освітнього закону".

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну та міністру освіти і науки Лілії Гриневич роз'яснити послам країн ЄС положення про мову навчання нового закону "Про освіту".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.