МЗС РФ обурилось законом про освіту: це утиски мільйонів російськомовних

Вівторок, 12 вересня 2017, 13:08

МЗС Росії побачило в українському законі про освіту небезпеку для мільйонів російськомовних жителів України.

Про це ідеться у коментарі МЗС РФ щодо схваленого в Україні закону "Про освіту".

"Хоча в законі російська мова не згадується, очевидно, що головною метою нинішніх українських законотворців є максимальні утиски інтересів мільйонів російськомовних жителів України, насильницьке встановлення в багатонаціональній державі моноетнічного мовного режиму", - ідеться в коментарі.

МЗС РФ вважає схвалення закону "спробою "майданної" влади здійснити повну українізацію освітнього простору країни, що прямо суперечить як її Конституції, так і взятим Києвом на себе міжнародним зобов'язанням у гуманітарній сфері".

У російському дипвідомстві вказують на критичну реакцію на адресу закону з боку МЗС Угорщини, Польщі, Румунії та президента Молдови. "Москва в такій оцінці дій української влади не одинока", - заявили в МЗС РФ.

"Зі свого боку переконані в затребуваності колективних зусиль, в тому числі на "майданчиках" міжнародних організацій, з метою протидії політиці владних структур України, що зневажають загальновизнані стандарти прав людини", - заявили російські дипломати.

Як відомо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну та міністру освіти і науки Лілії Гриневич роз'яснити послам країн Європейського Союзу положення про мову навчання нового закону "Про освіту".

Раніше глава МЗС Павло Клімкін відреагував на критику схваленого закону "Про освіту" з боку сусідніх країн, запевнивши, що Україна гарантуватиме вільний розвиток мов національних меншин.

Нагадаємо, минулого тижня МЗС Угорщини розкритикувало ухвалений українським парламентом закон про освіту, наголошуючи, що він порушує права угорської меншини.

Румунія та Польща також заявили про свою занепокоєність у зв’язку з можливим порушенням прав національних меншин.

Президент Молдови Ігор Додон закликав Україну відмовитися від "несправедливого освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.