КС Молдови підтримав закріплення у Конституції норми про інтеграцію в Євросоюз

Вівторок, 12 грудня 2017, 16:06

Конституційний суд Молдови схвалив 11 грудня проект поправок в основний закон країни, що закріплює зовнішньополітичний курс Молдови - інтеграцію в Євросоюз.

Про це повідомляє Newsmaker.md.

Видання нагадує, що внести зміни у Конституцію Молдови запропонував лідер "Демократичної партії" Володимир Плахотнюк.

У вересні цього року Плахотнюк сказав, що необхідно закріпити курс на євроінтеграцію в Конституції, щоб Молдова продовжувала інтегруватися в ЄС незалежно від того, хто перебуватиме при владі у країні.

Видання припускає, що "Демократична партія" Молдови під час голосування зможе отримати достатню кількість голосів для внесення будь-яких змін у Конституцію.

"Президент теж не зможе нічого заблокувати. Навіть якщо він відмовиться підписувати ухвалений парламентом закон, після звернення в Конституційний суд цим правом наділять спікера парламенту Андріана Канду", - пише Newsmaker.md.

Повідомляється, що приблизно до літа 2018 року парламент може проголосувати за зміну Конституції.

"Це випливає з встановлених законом строків: схвалений Конституційним судом законопроект можна розглянути не раніше ніж через півроку після його подання в КС. Тобто це напевно станеться під кінець мандата нинішнього парламенту і напередодні чергових парламентських виборів", - зазначає видання.

Президент Молдови Ігор Додон заявив, що правляча партія намагається використовувати владу задля власного інтересу, та пообіцяв не допустити закріплення норми про європейську інтеграцію в Конституції країни. 

"Слід зазначити, що згідно з чинним законодавством, голосування по даній ініціативі допускається тільки через 6 місяців, і я зроблю все можливе, щоб вона не була прийнята нинішнім парламентським скликанням", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Раніше президент Молдови Ігор Додон заявив, що саміт "Східного партнерства" показав, що у Молдови "немає жодного шансу на приєднання до ЄС", тому країна повинна повернутися до реального стратегічного партнерства з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: