Туск: Польська влада зацікавлена у членстві в ЄС лише через гроші

Четвер, 11 січня 2018, 10:33

Президент Європейської ради Дональд Туск застерігає, що польська влада може спробувати вивести країну з блоку, якщо Варшава перестане бути одержувачем чистого доходу від ЄС.

Про це Туск заявив в інтерв'ю Tygodnik Powszechny, яке було опубліковано напередодні, передає AFP.

"Для партії "ПіС" ("Право і справедливість") перевага в ЄС зводиться до платіжного балансу, з повним ігноруванням інших переваг, таких як загальний ринок, правопорядок, гарантія безпеки тощо", - сказав Туск.

"Поки ми не є нетто-платником, то для них гра варта свічок. Тому я можу легко уявити ситуацію, що коли в один прекрасний день Польща опиниться серед нетто-платників, польський уряд вирішить, що настав час запитати поляків, чи хочуть вони залишатися в ЄС, та почнуть працювати над тим, щоб ті прийшли до висновку, що треба попрощатися з членством", - заявив Туск.

Президент Європейської ради також зазначив, що в минулому місяці "для всіх був сумний день", коли Брюссель активував статтю 7 договору ЄС через "системні загрози" зі сторони влади щодо незалежності польської судової системи.

Нагадаємо, Європейська комісія вперше в історії вирішила розпочати санкційну процедуру проти Польщі через порушення верховенства права.

Комісія дала польській владі три місяці, аби вона здійснила кроки у сфері судочинства, які можуть виправити ситуацію. Якщо Польща  цього не зробить, це може призвести до застосування санкцій, зокрема, до втрати голосу у ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.