Юнкер відкинув ідею скорочення виплат ЄС Польщі

Вівторок, 9 січня 2018, 19:05

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що він відкидає ідею скорочення виплат ЄС Польщі на тлі тривалої суперечки між Брюсселем та Варшавою в питаннях верховенства закону і зобов'язань щодо біженців.

Про це він заявив в ефірі телеканалу ARD, інформує Politico.

Перед зустріччю з новим прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким Юнкер зазначив, що він волів би, аби ЄС і Польща провели "розумні дискусії один з одним, не переходячи до загрозливих жестів".

"Я не в настрої робити дикі погрози", - сказав Юнкер.

Польща є найбільшим отримувачем коштів ЄС. У рамках поточного семирічного бюджету ЄС Польща до 2020 року розраховує отримати близько 100 млрд євро.  Деякі країни Західної Європи занепокоєні з приводу скерування такої суми грошей в країну, яка порушує норми ЄС.

Минулого місяця Єврокомісія вирішила ініціювати так званий процес статті 7 проти Польщі з приводу судової реформи в країні, що може призвести до призупинення права голосу Польщі в ЄС.

Юнкер сказав, що як президенту Єврокомісії йому було б недоцільно "грізно втручатися в дискусію на даний момент", тому він вважає за краще грати посередницьку роль.

"Я не в бойовому настрої. Я хотів би, щоб ми і польський народ рухалися до спільного ґрунту. Неправильно говорити про польський народ, не розмовляючи з польським народом. Я розмовляю з польським народом", - сказав Юнкер. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: