Європарламент не запустить санкційну процедуру ЄС проти Польщі – ЗМІ

Вівторок, 16 січня 2018, 16:52

Голови політичних партій у Європейському парламенті вирішили відмовитися від запуску санаційної процедури (запуску статті 7 Договору про Євросоюз) проти Польщі через порушення нею верховенства закону.

Про це повідомляє польське агентство PAP із посиланням на власні джерела у ЄП.

15 листопада 2017 року на пленарному засіданні Європейського парламенту було прийнято резолюцію, яка закликала польський уряд дотримуватися положень про верховенство права та основні права, закріплені в договорах ЄС.

Одночасно депутати Європарламенту почали свою власну процедуру, спрямовану на запуск статті 7 Договору ЄС проти Польщі.

"Справа щодо статті 7 обговорювалося в ході вчорашнього обіду глав політичних груп у Європарламентиі. Було вирішено, що Європарламент скасовує поточну роботу по доповіді в Комітеті з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ, а також відкриє нову процедуру у зв'язку з запуском статті 7 (ЄК) "- заявило PAP джерело у вівторок.

За словами джерела, Європейський парламент також планує розглянути нову резолюцію про верховенство закону в Польщі на одній з майбутніх сесій.

Співрозмовник PAP також повідомив, що рішення керівників політичних груп, ймовірно, буде офіційно підтверджено в четвер на зустрічі з президентом Європарламенту Антоніо Тайані.

Ще один співрозмовник у Європарламенті розповів PAP, що голови політичних груп вирішили відкликати процедуру в Європарламенті стосовно статті 7, оскільки статтю запустила Єврокомісія.

 "Якщо Єврокомісія візьме це на свої плечі, то немає сенсу паралельно проводити дві процедури, тим більше, що ЄП все ще надасть свою думку щодо процедури ЄК", - сказав він.

Нагадаємо, Європейська комісія у грудні минулого року вперше в історії вирішила розпочати санкційну процедуру проти Польщі через порушення верховенства права.

Комісія дала польській владі три місяці, аби вона здійснила кроки у сфері судочинства, які можуть виправити ситуацію. Якщо Польща  цього не зробить, це може призвести до застосування санкцій, зокрема, до втрати голосу Польщі у  Раді ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.