Баскська сепаратистська група ETA проведе голосування за повний розпуск

Четвер, 22 лютого 2018, 18:56

Лідери баскської сепаратистської групи ETA просять своїх членів проголосувати за те, чи потрібно повністю ліквідувати організацію до літа.

Про це йдеться у заяві в баскській регіональній газеті Gara, через яку ЕТА, як правило, випускає свої повідомлення.

Рішення про розпуск було ухвалено після місяців внутрішніх дебатів. Більшість членів групи перебувають на даний час у в'язниці.

"Ми повинні завершити час збройного конфлікту та пов'язаних з ним ситуацій, щоб спрямувати всі наші сили для посилення політичного процесу", - йдеться у заяві 

В той же час незрозуміло, як відбуватиметься це внутрішнє голосування і яким буде механізм остаточного припинення активності групи.

Міністр внутрішніх справ Іспанії Хуан Ігнасіо Зойдо заявив, що цієї заяви недостатньо, і закликав ЕТА повністю припинити діяльність та вибачитися перед жертвами.

За понад 40 років своєї діяльності бойовики ЕТА вбили більше 800 людей, і поранили декілька тисяч. ЕТА заявила про припинення активних дій в 2011 році, але не роззброїлася.

Лише в квітні 2017 року група почала процес здачі залишків зброї, формально закінчуючи шлях останнього повстанського руху в Європі.

Група була серйозно ослаблена протягом останніх роки після того, як були заарештовані сотні членів, в тому числі її керівник, і поліція накрила кілька схованок зброї сепаратистів.

ЕТА була сформована наприкінці 1950-х років у період диктатури Франсиско Франко з метою створення незалежної Баскської держави на півночі Іспанії та на півдні Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: