Опитування: 52% українських підприємств очікують виграшу від дії ЗВТ із ЄС

П'ятниця, 23 лютого 2018, 14:04
52% українських підприємств очікують виграшу від дії Зони вільної торгівлі із Європейським Союзом.
Про це свідчить результати опитування українського бізнесу, проведеного Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, (ІЕД) в рамках проекту "Діалог зі сприяння торгівлі" за фінансової підтримки ЄС, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Результати дослідження було оприлюднені під час презентації урядового звіту з питань євроінтеграції за 2017 рік.

Попри те, що близько 60% українських компаній досі не відчули ефекту від дії ЗВТ із ЄС, дослідження показало, що у порівнянні із минулими роками український бізнес став більш оптимістичним.

Про вже отриманий виграш повідомили 32% опитаних. Натомість негативного ефекту від дії ЗВТ очікують лише 6% компаній.

"Звичайно, що найбільш оптимістичним є великий бізнес – він давно працює з ЄС та інтегрований у європейський ринок. Натомість за останній рік зріс відсоток малого та середнього бізнесу, який позитивно оцінює вплив Угоди про асоціацію з ЄС на свою поточну діяльність – із 22% до 32%", - пояснила керівник Центру економічних досліджень Інституту ІЕД Вероніка Мовчан.

Крім того, серед компаній, які відчули позитивний ефект від Угоди про асоціацію, 38% - компанії які проводять, як імпорт, так і експорт. "Ці компанії вже інтегрувалися у європейські виробничі ланцюги. Завдяки ПанЄвроМед відсоток таких компаній має надалі зростати", - додала Мовчан. 

Нагадаємо, у 2017 році вартість експорту агропродовольчої продукції з України до ЄС зросла на 1,2 млрд євро (+27%).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.