Екс-міністр оборони Австрії опинився під слідством через покупку винищувачів Eurofighter

Понеділок, 26 лютого 2018, 21:16

Віденська прокуратура розширює своє слідство щодо купівлі Австрією винищувачів Eurofighter на 2 млрд доларів та розслідує можливе зловживання довірою колишнім міністром оборони Норбертом Дарабосом.

Про це заявила речниця прокуратури, передає Reuters.

Прокурори почали розслідування відносно Airbus та консорціуму Eurofighter в лютому 2017 року після того, як Міністерство оборони заявило, що компанії ввели в оману Австрію з приводу ціни, доставки та обладнання в рамках угоди 2003 року.

Розслідування стосується в тому числі головного виконавчого директора Airbus Тома Ендерса. Консорціум та Ендерс спростовують всі звинувачення.

Дарабос - перший серед членів колишнього кабінету, який опинився під слідством прокуратури, та про що стало публічно відомо.

"Я можу підтвердити, що пан (Норберт) Дарабос перебуває під слідством за звинуваченням у зловживанні довірою (порушення своїх зобов'язань - Ред.)", - заявила прес-секретар Віденської прокуратури, підтверджуючи більш ранні повідомлення австрійських ЗМІ.

Дарабос, який є членом регіонального уряду землі Бургенланд, повідомив австрійській газеті "Kurier", що був допитаний прокурорами кілька місяців тому.

Повідомляється, що у 2003 році тодішній уряд країни затвердив покупку 18 винищувачів Eurofighter. Однак одразу після цього з'явилися підозри у корупції.

Парламентське розслідування, розпочате під керівництвом соціал-демократичного уряду у 2006 році, вишукувало причини, щоб розірвати договір.

Однак у 2007 році, міністр оборони Дарабос, також соціал-демократ, погодив угоду з консорціумом Eurofighter про зменшення замовлення з 18 до 15 літаків, а також стосовно обсягу суми такої домовленості.

Як відомо, минулого року Австрія подала до суду на концерн Airbus та консорціум Eurofighter, у тому числі британську BAE Systems та італійську Leonardo, заявивши про шахрайство на 2 млрд євро при замовленні літаків у 2003 році. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: