Віце-прем’єр: укрупнення областей може впливати на сепаратистські настрої

Понеділок, 5 лютого 2018, 13:22

В рамках проведення адміністративної реформи Україна не буде укрупнювати області, в тому числі через ризик збільшення впливу сепаратистських настроїв.

Про це сказав віце-прем’єр Геннадій Зубко в інтерв’ю "Європейській правді".

"Якщо ми збільшуємо області, то це може впливати на сепаратистські настрої. Адже сепаратизм з’являється на рівні області, але ніколи не з’являється на рівні громади, навіть потужної. Тому ту структуру областей, яка визначена Конституцією, варто залишити. Це те, що будує фундамент цілісності України", - сказав Зубко.

Натомість, за його словами, потрібно переглянути повноваження областей.

"Це те, що передбачене змінами до Конституції – має працювати обласна або районна рада, яка має виконком, а практичний нагляд за законністю з боку держави при цьому здійснюватиметься префектом", - додав він.

Спеціальний посланець уряду Німеччини Георг Мільбрадт також зазначив, що немає необхідності укрупнювати області, але варто змінити кількість громад і районів.

"Якщо ми робимо ці громади більшими і потужнішими, то це впливає і на наступний рівень – на рівень районів. Тому вже зараз потрібно думати, які ми будемо робити наступні кроки на районному рівні… якщо ви зробите громади більшими, то логічно зробити більшими і райони. Бо якщо у вас буде 1000 громад і 490 районів, це якось не дуже стикується", - сказав він.

Детальніше читайте в інтервью: "Доведеться створити нову карту України": посланець Меркель та Зубко розкрили плани адмінреформи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.