Американські експерти вважають, що зміна держсекретаря США допоможе Україні

Середа, 14 березня 2018, 14:56

На думку американських експертів, зміна держсекретаря США буде позитивною для України або, принаймні, означатиме продовження поточної політики Вашингтона щодо Росії та України.

Про це йдеться у колонці на ЄвроПравді "Що означає для України та Росії зміна держсекретаря США".

"Помпео має міцні робочі стосунки з командою національної безпеки України. На відміну від декого у Держдепартаменті, він розуміє, що робота США в Україні – це підтримка стабільності та готовності (України) протидіяти російській агресії та потенційній дестабілізації" - зазначив Адріан Каратницький, старший науковий співробітник Atlantic Council.

"Помпео буде підтримувати санкції та активізувати зусилля, спрямовані на посилення безпеки України, одночасно підтримуючи прагматичний підхід до реформ" - додав він.

Андерс Ослунд, старший науковий співробітник Atlantic Council відзначає, що Майк Помпео до приходу в адміністрацію Трампа проявив жорсткіше ставлення до Росії, ніж те що мав Тіллерсон, але він зважав на свої добрі стосунки з Трампом і був лояльним до нього.

"Тому основним сподіванням є те, що політика США щодо Росії не зміниться. Це так само стосується і України" - вважає експерт.

"Ставлення Помпео до Росії насправді є жорсткішим, ніж було у Тіллерсона. Він краще усвідомлює загрози, які несуть спецслужби Росії та її приховані дії" - зазначив Аріель Коен, позаштатний старший науковий співробітник Центру глобальної енергетики Atlantic Council та Центру Євразії.

"Помпео має тверезий погляд на Росію і послідовно виступає проти російської агресії. Він також, здається, має доступ до вух президента Трампа та має його довіру – тобто те, чого Тіллерсон не мав. Ймовірно, він виступатиме за сильну політику щодо стримування Росії. Це – гарна новина для України" вважає Аліна Полякова, науковий співробітник Інституту Брукінгса.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп звільнив державного секретаря Рекса Тіллерсона і запропонував замінити його директором ЦРУ Майком Помпео.

Комітет Сенату США у закордонних справах у квітні розглядатиме кандидатуру Помпео.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.