ЄС готовий до посередництва у газовій кризі між Росією і Україною

П'ятниця, 2 березня 2018, 14:33

Єврокомісія всерйоз поставилася до занепокоєнь України у зв’язку з можливою надзвичайною ситуацією в газотранспортній системі через недотримання Росією зобов’язань і готова до посередництва.

Про це заявила представниця Єврокомісії Ана-Кайса Ітконен на щоденному брифінгу у Брюсселі.

"Українська сторона нас проінформувала про можливу надзвичайну ситуацію в українській газотранспортній системі. Ми взяли до уваги занепокоєння наших українських партнерів і ми ставимося до них серйозно", - заявила вона.

"Ми готові до роботи з українською та російською владою", - додала представниця Єврокомісії.

За її словами, віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович спілкувався вчора з главою МЗС України Павлом Клімкіним, який попросив його активувати консультації стосовно можливих тристоронніх переговорів.

"Єврокомісія готова сприяти таким переговорам, коли є запит з обох сторін. Віце-президент Шефчович сьогодні говоритиме про це з міністрами енергетики України та Росії", - повідомила Ітконен.

За її словами, ЄС пильно стежить за ситуацією з поставками газу до ЄС, однак наразі все стабільно. Представниця Єврокомісії наголосили, що запаси газу в підземних сховищах України досить великі як на цей період року, тому у європейських споживачів немає причин для хвилювання.

Як повідомлялося, Україна офіційно попередила Євросоюз про те, що Росія не дотримується своїх договірних зобов’язань щодо транзиту газу, а також відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу. 

Нагадаємо, 1 березня ПАТ "Укртрансгаз" повідомив, що російський "Газпром" з початку 2018 року жодного разу не забезпечив тиск на вході до ГТС України, що відповідало хоча б мінімальним умовам транзитного контракту.

Також  "Газпром" повернув "Нафтогазу" авансовий платіж, сплачений українською стороною в рамках виконання рішення арбітражу, і відмовився постачати газ за передоплатою. В Києві заявили, що вважають це відмовою виконувати арбітражне рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.