Польща виділить майже 6 млрд євро на боротьбу зі смогом

Середа, 28 березня 2018, 13:23

Уряд Польщі виділить майже 6 млрд євро на боротьбу зі смогом в рамках програми під робочою назвою "Чисте повітря".

Про це заявив міністр охорони довкілля Польщі Генрик Ковальчик в ефірі "Польського радіо".

За його словами, в рамках програми "Чисте повітря", буде виділено 25 млрд злотих (близько 6 млрд євро) на боротьбу зі смогом.

Міністр запевнив, що Польща "прийняла близько до серця" проблему смогу. За його словами, що мета нової програми – зменшення викидів шкідливість пилу як промисловими об'єктами, так і побутовими.

"Ця програма охопить, в першу чергу, приватні будинки, які виробляють найбільше шкідливих викидів. Ми маємо намір пропонувати часткові компенсації в ході процесу термомодернізації та заміни джерел обігріву, тобто топок на інші джерела, які не виробляють шкідливий пил, наприклад, електричні або газові обігрівачі", - сказав міністр.

У четвер, 22 лютого, Європейський суд прийняв рішення про порушення Польщею директиви ЄС щодо якості повітря через перевищення одразу у кількох зонах норм забрудненості повітря.

Суд ЄС визнав, що Польща систематично, від 2007 року, не дотримувалася денних і річних допустимих норм часток пилу PM10 (діаметром 10 мікрометрів) у повітрі.

Наразі Польщі не загрожує покарання за порушення норм ЄС, однак якщо країна не поліпшить якість повітря, то Єврокомісія може вимагати запровадження щоденних фінансових санкцій до кількох сотень тисяч євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.