Віце-прем’єр Хорватії подала у відставку через скандал

Понеділок, 14 травня 2018, 16:24

Прем’єр Хорватії Андрей Пленкович оголосив про відставку віце-прем’єра, міністра економіки Мартіни Даліч на тлі скандалу з електронним листуванням щодо концерну Agrokor.

Про це повідомляє видання Vecernji list.

"Після вчорашніх та сьогоднішніх розмов між мною і Мартіною Даліч було вирішено, що сьогодні вона оголосить про свою відставку, яку я приймаю" - сказав Пленкович.

Причиною відставки стало оприлюднене хорватськими ЗМІ листування Даліч з консультантами і адвокатами, які працювали над так званим "законом Agrokor", щодо процесу реструктуризації найбільшої приватної компанії на Балканах, чиї борги оцінюються як мінімум у 5,4 млрд євро.

Листування включало радницю прем’єр-міністра та секретаря Міністерства юстиції.

Через це листування опозиція почала вимагати відставки Даліч і прем’єр-міністра, а також проведення нових виборів.

Як відомо, Agrokor майже так само важливий для економіки Хорватії, як і туризм, доходи концерну складають 15% валового внутрішнього продукту.

Маючи близько 60 тисяч робочих місць, Agrokor є найбільшим роботодавцем на Балканах, крім того, до роботи з концерном залучена велика мережа постачальників, а це ще десятки тисяч робочих місць.

Криза спалахнула в січні минулого року, коли Agrokor відмовився від кредитної угоди з міжнародними кредиторами, що викликало сповільнення прибутків від облігацій.

Компанія заборгувала, зокрема, двом російським банкам Сбербанку та ВТБ, яким вона винна 1,1 млрд євро та 300 млн євро відповідно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: