Хорватія прискорює плани приєднання до єврозони

П'ятниця, 11 травня 2018, 14:11

Уряд Хорватії прийняв нову стратегію, яка передбачає вступ до єврозони і перехід на єдину валюту протягом п'яти-семи років.

Про це повідомляє Euractiv.

Прем'єр-міністр Андрій Пленкович наполягає, що країна готова зробити все, що потрібно для зміни своєї національної валюти (куни) на євро.

Нова стратегія визначає витрати на перехід на євро та економічну вигоду, хоча офіційно ніяких зобов'язань щодо термінів не передбачено.

Пленкович заявив, що Хорватія "досягла досить високого рівня конвергенції" за критеріями, встановленими ЄС, який керує запровадженням євро.

Однією з головних проблем є зменшення державного боргу, який скоротився до 78% ВВП, і очікується, що до 2021 року він знизиться до 65%. Прем'єр наполягає, що це зменшення показує, що його уряд проводить "відповідальну економічну політику".

Перед тим, як офіційно розпочати процес вступу до єврозони, буде створена національна рада з ухвалення євро для моніторингу основних макроекономічних критеріїв (стабільна валюта, низька інфляція).

Однак опозиційні партії не підтримують перехід на євро. Лідер все більш популярної популістської партії "Živi Zid" Іван Вілбір Шинчич заявив, що маневр Пленковича є лише частиною плану прем'єра зрештою стати президентом Європейської комісії.

Хорватія приєдналася до ЄС у 2013 році і хоче приєднатись як до єврозони, так і до Шенгенської зони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.