Посли ЄС обговорять зміни, які ускладнять побудову "Північного потоку-2"

Середа, 20 червня 2018, 11:42

Посли ЄС у Брюсселі вперше обговорять зміни до газової директиви, які мають ускладнити побудову газогону "Північний потік-2".

Про це повідомляє Polskie Radio.

Прискорення роботи над змінами до директиви, зокрема, вимагала Польща.

Болгарія, яка головує в Раді ЄС з січня, організувала за цією темою тільки експертну зустріч, не бажаючи виносити її на політичний рівень.

Відповідно до запропонованих змін, усі газогони, в тому числі імпортні, які пролягають морським шляхом, будуть підлягати євросоюзному законодавству.

Представники Болгарії інформують, що після сьогоднішньої зустрічі послів не треба розраховувати на узгодження спільної позиції. Країни-члени мають розробити план виходу з застою.

Нагадаємо, станом на сьогодні повні комплекти дозволів на будівництво та експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" видані в Німеччині, Фінляндії та Швеції.

Данія ще не схвалила остаточного рішення про видачу дозволу.

З кінця 2019 року газотранспортний коридор повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.