Парубій очікує на підтримку Британії щодо "Північного потоку-2"

Середа, 13 червня 2018, 16:21

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій очікує, що Велика Британія заявить свою підтримку позиції України стосовно будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Про це спікер парламенту розповів у коментарі для телеканалу "Рада" під час зустрічей з представниками британського парламенту та уряду у Лондоні.

"Переконував своїх колег з британського парламенту і уряду, що для України вкрай важлива публічна позиція Великої Британії про те, що "Північний потік-2" є не економічним, а виключно політичним проектом, який несе загрозу і дестабілізацію для всього європейського континенту", - зазначив Парубій.

Він висловив сподівання, що від Британії слід очікувати на публічну заяву щодо газопроводу.

"Я впевнений, ця позиція буде важлива для Данії, яка до сьогодні вагається з приводу того, чи давати дозвіл на побудову ділянки "Північного потоку-2" через свою територію… Нам важлива позиція Великої Британії, адже вона впливатиме на позицію інших європейських країн. Я маю підставу розраховувати на підтримку Великої Британії позиції України", - зазначив спікер парламенту.

У понеділок, 11 червня, компанія Nord Stream 2 AG отримала дозвіл на будівництво ділянки газопроводу "Північний потік-2" в Росії.

Станом на сьогодні повні комплекти дозволів на будівництво та експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" видані в Німеччині, Фінляндії та Швеції.

Данія ще не схвалила остаточного рішення про видачу дозволу.

З кінця 2019 року газотранспортний коридор повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.