У Польщі виявили порушення з боку міністра при укладанні газових контрактів з РФ у 2010 році

Понеділок, 2 липня 2018, 13:35

Міністр економіки Польщі допустив порушення під час узгодження газових контрактів з російським газовим монополістом "Газпромом" в 2009-2010 роках.

Про це йдеться у звіті Верховної рахункової палати (NIK), пише Onet.

NIK позитивно оцінює забезпечення державними органами і компанією PGNiG безперервності імпорту природного газу та уникнення ризику для польських споживачів в період 2006-2011 років.

"Ефективність переговорів щодо постачання газу була суттєво обмежена через відсутність альтернатив російському постачанню", - йдеться у доповіді.

NIK вказує, однак, що "дії міністра економіки в 2009-2010 роках у переговорах з Росією про постачання газу велись в значній частині без необхідної затвердженої інструкції переговорів, а після затвердження таких інструкцій частина домовленостей не відповідала обов'язковим правилам".

Міністр економіки, як і PGNiG, не використовували повною мірою свої можливості для ведення переговорів, не роблячи спроб отримати в обмін за згоду на умови, вигідні для російської сторони, еквівалентних переваг для Польщі.

Рахункова палата зазначила крім того, що переговори польського уряду з російським у 2009-2010 роках щодо постачання природного газу були проведені польською стороною без підготовки.

Згідно зі звітом NIK, на неефективність переговорів з російською стороною, які проводяться паралельно на рівні урядів і компаній, вплинуло також неправильне співробітництво між міністром економіки і PGNiG.

Палата вважає, що дії PGNiG в області укладення договорів на газ в період з 2006-2011 років забезпечували безперервність поставок, але економічні ефекти були гіршими, ніж очікувалось.

Польська прокуратура веде розслідування щодо газового контракту на поставки газу з Росії, які як міністр економіки укладав Вальдемар Павляк. Сам він заперечує, що отримував будь-яку вигоду від РФ. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: