Країни НАТО відповіли на лист Трампа: не залякані

Середа, 4 липня 2018, 11:12

Cоюзники США в НАТО відкинули критику президента Дональда Трампа щодо своїх оборонних асигнувань.

Про це пише Time.

Перед самітом Альянсу в Брюсселі 11-12 липня Трамп надіслав різкі листи лідерам кількох держав-членів НАТО та партнерів, дорікнувши їм надто низькими витратами на оборону та попередивши, що Сполучені Штати втрачають терпіння через недотримання зобов’язань в рамках Альянсу.

Після початку російської агресії проти України члени НАТО на саміті в Уельсі 2014 року узгодили збільшення військових витрат до рівня 2% ВВП протягом десяти років.

У листі до агентства The Associated Press норвезький міністр оборони Франк Бакке-Йенсен заявив, що "Норвегія дотримується мети встановленої на саміті НАТО в 2014 році і дотримуватиметься її й надалі". Він запевнив: Норвегія витрачає значно більше на закупівлю військового обладнання, ніж узгоджено країнами-членами НАТО.

Норвегія витрачає близько 27% оборонного бюджету на великі програми, зокрема закупівлю американських літаків, і планує збільшити цей показник до 33% через кілька років.

У листі до прем’єр-міністра Норвегії Ерни Солберг президент США написав, що Норвегія є "єдиним союзником в НАТО, який має кордон з Росією і не має чіткого плану з виділення 2% ВВП на оборону".

У схожому листі до прем’єр-міністра Бельгії Шарля Мішеля, Трамп заявив, що "стає дедалі важче пояснити американському народу, чому деякі країни не хочуть виконувати спільні зобов’язання".

Мішель вважає лист "типовим" для ситуації напередодні саміту.

"Я не заляканий цим листом" - зазначив він, запевнивши, що Бельгія повністю виконує свої зобов’язання в Альянсі.

Речник міністра оборони Канади Рене Фіятро заявила, що Канада дотримується плану зі збільшення витрат на оборону. Більше того, за її словами, Канада має намір збільшити військові асигнування на 70%.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявляла, що її країна поважає ціль у 2%, але до 2024 року ФРН не витрачатиме 2% ВВП на оборону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.