NYT: Трамп вимагає у країн НАТО більших витрат на оборону, інакше будуть наслідки

Вівторок, 3 липня 2018, 12:14

Президент США Дональд Трамп написав різкі листи лідерам кількох держав-членів НАТО, дорікнувши їм надто низькими витратами на оборону та попередивши, що Сполучені Штати втрачають терпіння через недотримання зобов’язань в рамках Альянсу.

Як повідомило видання The New York Times, у червні Трамп надіслав жорсткі листи із вимогами до лідерів Німеччини, Бельгії, Норвегії та Канади.

Дипломатичні джерела заявили, що, на їхню думку, Трамп відправив щонайменше дюжину таких листі, в тому числі керівникам Італії, Люксембургу, Нідерландів, Португалії та Іспанії.

Видання наголошує, що ці листи є ще однією із ознак загострення відносин між США та їхніми союзниками по НАТО напередодні саміту Альянсу, який 11-12 липня відбудеться в Брюсселі.

Трамп неодноразово ставив під сумнів цінності Альянсу та заявляв, що його члени повинні виділяти більше грошей, а не користуватися перевагами Сполучених Штатів.

У своїх листах Дональд Трамп обурився, що після понад року публічних і приватних скарг союзники не зробили достатньо, аби розділити тягар колективної оборони. Він натякнув, що розглядає відповідь на недофінансування союзників, включаючи коригування військової присутності Сполучених Штатів по всьому світу.

"Як ми обговорювали під час вашого візиту в квітні, у Сполучених Штатів зростає розчарування в зв'язку з тим, що деякі союзники не активізувалися, як було обіцяно", - зазначив Трамп в особливо гострому листі до німецького канцлера Ангели Меркель.

"Сполучені Штати продовжують виділяти більше ресурсів на захист Європи, у той час як економіка континенту, включаючи німецьку, процвітає, а безпекові проблеми – рясніють. Ця ситуація неприйнятна для нас", - заявив Трамп, додавши, що розчарування присутнє не тільки у виконавчої гілки американської влади, а й у Конгресу.

"Стає все важче пояснювати американським громадянам, чому деякі країни не розділяють тягар колективної безпеки НАТО, в той час як американські солдати продовжують жертвувати своїм життям за кордоном або приїжджають додому серйозно пораненими" , - написав Трамп у листі Меркель.

Скарги президента США пов’язані з тим, що багато держав-членів НАТО не виконують зобов'язання щодо виділення 2% ВВП на оборону, як було домовлено на саміті в Уельсі 2014 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: