У НАТО відмовилися від назви саміту з Україною і Грузією, оголошеної Сійярто

Четвер, 5 липня 2018, 12:42

У НАТО відмовилися від назви зустрічі за участі України та Грузії в рамках саміту Альянсу, у якій мала міститися згадка "про безпеку на Чорному морі"  – раніше про назву із саме таким формулюванням оголосив голова МЗС Угорщини Петер Сійярто.

Про це свідчить офіційна програма саміту 11-12 липня в Брюсселі, розміщена на сайті Альянсу.

Як відомо, Угорщина офіційно відмовилася від вето щодо проведення окремої зустрічі лідерів НАТО за участі президента Петра Порошенка. Будапешт дав згоду на зустріч у форматі Україна-Грузія-НАТО. Про це глава МЗС Угорщини особисто заявив 22 червня за підсумками зустрічі з українським міністром Павлом Клімкіним на Закарпатті.

Тоді Сійярто визнав, що Угорщина погодилася на участь Порошенка у спеціальному форматі саміту – "засіданні щодо безпеки на Чорному морі".

Джерела "Європейської правди" підтверджують, що така назва справді розглядалася, але була заблокована на вимогу кількох країн, що були проти саміту, назва якого містила згадку про Чорне море. Як відомо, ще однією країною чорноморського басейну є Росія, вона не була запрошена на саміт НАТО.

В оприлюдненій програмі саміту засідання фігурує під назвою "Зустріч Північноатлантичної Ради на рівні голів держав та урядів з Грузією та Україною". Вона відбудеться 12 липня о 8:45 за місцевим часом.

Наразі не відомо, чи будуть на засіданні ухвалені конкретні рішення, адже Угорщина пообіцяла блокувати будь-яке рішення за підсумками зустрічі.

Перед засіданням генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та президент Петро Порошенко виступлять зі спільною заявою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.