Через корупцію на митниці Україна втрачає $4,8 млрд щороку - Süddeutsche Zeitung

Понеділок, 6 серпня 2018, 11:54

Німецьке видання Süddeutschen Zeitung опублікувало розслідування, яке свідчить про масштабні збитки для України через всеохопну корупцію на митниці – йдеться про щорічну втрату щонайменше $4,8 млрд.

Згідно з даними розслідування, яке було опубліковане у понеділок, 6 серпня, у корупційних схемах залучені поліція, Держприкордонслужба, ГПУ та СБУ.

"Навіть більш ніж через 4 роки після революції на Майдані фінансово слабка Україна втрачає мільярди через корупцію.

Згідно з даними розслідування Süddeutsche Zeitung у Києві та в Одесі, держбюджет втрачає до $4,8 млрд на рік тільки на митниці. Це більше, ніж десята частина державного доходу, та вдвічі більше, ніж Україна хоче позичити в МВФ, ЄС та Світового банку в 2018 році", - пише видання.

Видання отримало у розпорядження документи, які містять дані щодо тисяч вантажних контейнерів, які проходять через український кордон. Згідно з документами, компанії-імпортери, співпрацюючи з службовцями митниці, систематично передекларовують товари, щоб різко зменшити митні збори.

Наприклад, 26 травня компанія з Дніпра задекларувала на митниці в Одесі 20 тонн парасоль як щітки, дзеркала та картонні коробки. Це дозволило компанії занизити обсяг митних зборів з $17 712 до $4875. Згідно з документами видання, аналогічні масові маніпуляції відбуваються на інших митницях країни, наприклад у Київській області, в Дніпрі та Сумах.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив у коментарі виданню, що Україна втрачає на митниці "від 30% до 40%" через корупцію.

За даними газети, в махінаціях беруть участь представники поліції, прокуратури, а також Служби безпеки України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.